PARA:DOX

Login

Opret ny profil

Opret en gratis profil for at få adgang til dokumentarfilm fra hele verden og et stort vidensunivers med podcasts, artikler, talks og mere. Ingen binding eller fast abonnement.

PARA:DOX

“Det danske og europæiske boligmarked har været igennem nogle vilde år”

Malene Fryd Ejsing, PARA:DOX
like-icon
Føj til favoritter
Med udgangspunkt i filmen 'Push' udforsker denne artikel reguleringen af boligmarkedet, og hvad EU kan - eller IKKE kan - gøre ved udviklingen.

I en tid med betydelige skift på boligmarkederne i Danmark og Europa må vi kigge nærmere på spørgsmål om regulering, tilgængelighed og retfærdighed i boligpolitikken. Boligpriserne er påvirket af faktorer som rentefald og corona-pandemien, som har ført til komplekse udfordringer både privat og politisk.

Mens nogle geografiske områder har oplevet prisstigninger, rejser spørgsmålet om uoverkommelige boligpriser bekymringer om manglende inklusion. For at belyse disse spørgsmål har PARA:DOX talt med Anders Christian Overvad, Chefanalytiker ved Tænketanken Europa.

I denne Q&A udforsker vi derfor dynamikken på boligmarkedet, EU’s rolle og udfordringerne ved at implementere forandringer i en forskelligartet europæisk kontekst.

Hvorfor regulerer EU ikke mere på dette område, end de gør lige nu?

EU-regulering er baseret på medlemsstaternes samtykke og deres beslutning om, hvilke områder der skal være underlagt fælles regler. Regulering af boligmarkedet er typisk anset som en national kompetence, hvor medlemslandene bevarer kontrol over deres boligpolitik. Dette skyldes, at boligmarkedet ofte er tæt knyttet til national økonomi, kultur og sociale forhold. Medlemslandene har hidtil ikke ønsket, at EU-Kommissionen skal blande sig i deres boligpolitik, og derfor har EU ingen beføjelser i denne henseende.

 

Hvordan ser boligmarkedet ud i Danmark og Europa i dag?

Det danske og europæiske boligmarked har været igennem nogle vilde år, hvor store rentefald og Corona betød store prisstigninger. Pilen er dog begyndt at vende den anden vej flere steder, også i Danmark. Temperaturen på boligmarkedet er dog bestemt af mere end blot prisstigninger – også liggetider, antallet af handler, afslag osv.

Hvordan har de økonomiske forhold og renteudviklingen påvirket boligprisernes stigning i Danmark over de seneste 10 år? 

Prisstigninger på boligmarkedet kan variere betydeligt afhængigt af område og tidsperiode. De sidste 10 års prisstigninger i Danmark varierer, men generelt har der været en stigning i boligpriserne i perioden. Om det er overkommeligt, afhænger af faktorer som indkomstniveauer og renteudvikling. Boligpriserne skal ses i sammenhæng med de økonomiske forhold og den lokale boliglovgivning.

 

Hvordan påvirker det den enkelte dansker, at boligpriserne stiger?

Stigninger i boligpriserne kan have forskellige konsekvenser for den enkelte afhængigt af deres økonomiske situation. For dem med stabil eller stigende indkomst kan det måske stadig være overkommeligt at købe bolig, især når renten er lav. Men for dem med lavere indkomst og begrænset adgang til boligmarkedet kan stigningerne gøre det sværere at komme ind på markedet. Derfor er det en afvejning mellem indkomststigninger, renteniveau og boligpriser.

Hvordan kan man sikre, at boligpolitikken er retfærdig og inkluderende?

Det nemmeste vil være at udvide boligmassen, da et større udbud vil presse priserne ned. Dertil kan man overveje at reservere en del af boligmassen til at gøre byen mere inkluderende.

 

Kan EU stoppe udviklingen af de stigende boligpriser?

Nej, EU har ikke beføjelser til direkte at stoppe udviklingen af boligpriser. Markedskræfter og nationale politikker spiller en afgørende rolle i prisdannelsen på boligmarkedet.

 

Hvilke udfordringer kan der opstå ved implementering af ændringer i boligpolitik på tværs af forskellige europæiske byer?

Implementering af boligpolitik på tværs af forskellige byer i Europa står over for udfordringer på grund af kulturelle, økonomiske og lovgivningsmæssige forskelle. Hvad der fungerer i en by, kan ikke nødvendigvis fungere i en anden på grund af lokale forhold. En fælles politik kan møde modstand eller mislykkes på grund af manglende fleksibilitet i forhold til at imødekomme forskellige behov.

 

‘Push’ er en dokumentarfilm fra 2019, som går bag om de stigende huspriser og en global boligspekulation i rystende skala. Filmen er instrueret af svenske Fredrik Gertten og kan ses her på PARA:DOX nedenfor sammen med Gerttens seneste film ‘Breaking Social’, som handler om den sociale kontrakt. 

Artiklen er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet.
Ansvaret for indholdet er alene PARA:DOX.

PARA:DOX

Login

Opret ny profil

Opret en gratis profil for at få adgang til dokumentarfilm fra hele verden og et stort vidensunivers med podcasts, artikler, talks og mere. Ingen binding eller fast abonnement.

Er du lærer og gerne vil bruge PARA:DOX i din undervisning, skal du oprette en undervisningsprofil.

PARA:DOX

Login

Opret ny profil

Opret en gratis profil for at få adgang til dokumentarfilm fra hele verden og et stort vidensunivers med podcasts, artikler, talks og mere. Ingen binding eller fast abonnement.